Je dagelijkse make-up kan gevaarlijk zijn

Je dagelijkse make-up kan gevaarlijk zijn

Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar make-up heeft net zoals voedsel een houdbaarheidsdatum. Die wordt meestal aangeduid op de verpakking van het product, met een symbool van een geopend potje. In dat symbooltje staat dan de houdbaarheid aangeduid: ’18 M’ bijvoorbeeld betekent dat je het product zorgeloos tot 18 maand na opening kunt gebruiken. Vervallen make-upproducten gaan niet alleen minder goed werken, ze kunnen ook ernstige huidproblemen veroorzaken, zoals een allergische reactie, irritatie, (oog)ontstekingen en huiduitslag.

Ik heb een lijstje opgemaakt met de gemiddelde houdbaarheidsdatum van elke soort make-up, gerangschikt volgens volgorde van gebruik. Je moet wel nog steeds voor de zekerheid nakijken op het product zelf, want de houdbaarheidsdatum kan verschillen van merk tot merk. Ik heb er ook enkele producttips bijgezet die ik zelf vaak toepas.

FOUNDATION – 6 tot 18 maanden

Foundations met een pompje zijn het veiligste, want daar is de kans dat er bacteriën in je foundation terechtkomen veel kleiner. Je handen komen immers niet rechtsreeks in contact met het product. Dit geldt ook voor je dagcrème.

Foundation: The Soft Fluid Long Wear Foundation SPF 20, Neutral 22, La Mer, € 96,50

Zin om deze foundation of andere toppers van La Mer te testen? Dankzij Parfumeries Gutmann kan je deze week met code ‘nanjalamer’ genieten van -15% korting op het hele La Mer gamma ! Je krijgt er zelfs 2 luxe stalen bij !  Klik hier om van je korting te kunnen genieten. Actie geldig online én in de winkels Kortrijk & Waregem.

Parfumeries Gutmann staat bekend om zijn persoonlijk advies op maat en werkt met de beste producten in store en online.

CONCEALER – 12 maanden

Het is heel belangrijk dat je niet rechtstreeks van het potje op je puistje werkt, en dat je de concealer niet met de vingers aanbrengt, anders creëer je een broeihaard van bacteriën. Werk dus met een concealerpenseel, make-upsponsje (er bestaan ook minisponsjes speciaal ontworpen om concealer aan te brengen) of een wattenstaafje.

Concealer: Palette Essentielle , 160 Beige Médium, Chanel, € 60,00

BLUSH EN POEDERS – 12 tot 24 maanden

Als je graag crèmeblushes gebruikt zoals ik, dan moet je opletten, want deze worden sneller slecht. Bacteriën gaan zich immers sneller vermenigvuldigen in vochtige en liefst ook nog warme omgevingen. Bewaar daarom je crèmeblush in de koelkast, dan krijgen bacteriën geen kans. Droge losse poeders gaan het langste mee, maar ik hou nog steeds het meest van een crèmetextuur: dat geeft een natureller resultaat.

Crèmeblush: Palette Essentielle, 160 Beige Médium, Chanel, € 60,00
Blushpoeder: The Sheer Pressed Powder, Light 12, La Mer, € 76,50

Zin om deze poeder of andere producten van La Mer te testen? Dankzij Parfumeries Gutmann kan je deze week met code ‘nanjalamer’ genieten van -15% korting op het hele La Mer gamma ! Je krijgt er zelfs 2 luxe stalen bij.  Klik hier om van je korting te kunnen genieten. Actie geldig online én in de winkels Kortrijk & Waregem.

Parfumeries Gutmann staat bekend om zijn persoonlijk advies op maat en werkt met de beste producten in store en online.

OOGSCHADUW – 12 tot 24 maanden
Het is heel belangrijk om regelmatig je oogpenseel (en andere make-upborstels) te reinigen. Daarvoor bestaan speciaal ontworpen kwastenreinigers die je borstels niet alleen schoonmaken maar ook ontsmetten. Onze ogen zijn het meest gevoelig voor bacteriën, dus je oogpenseel mag je echt niet skippen. Ik zeg niet dat je het iedere dag hoeft te doen, maar toch zeker minstens één keer per week. Investeer in een mooi oogschaduwpalet, zo kan je regelmatig afwisselen van kleuren.

Oogschaduwpalet: Naturally Glam Eye Shadow Kit, jane iredale, € 59,90
Kwastenreinigers: M.A.C, € 11,00; Hema, € 4,50 en Kruidvat, € 2,99

OOGPOTLOOD – 24 maanden

Hier is de gouden regel: regelmatig aanscherpen met speciaal daarvoor ontworpen oogpotloodslijpers. Soms krijg je er eentje bij je oogpotlood. Op die manier hou je je potlood proper en is er dus minder snel kans op bacteriën. Gebruik zeker niet de slijper die je gebruikt voor een schrijfpotlood. Dat is niet echt hygiënisch. Bovendien past je eyelinerpotlood niet per se in een standaard schrijfpotloodslijper. Zeker de dikkere exemplaren hebben een aangepaste slijper nodig.

Oogpotlood: Eye Kajal, 01 Black Saffron / Vanille, Victoria Beckham x Estée Lauder, € 32,50
Oogpotloodpuntenslijper: Hema, € 3,00

MASCARA – 3 maanden
Bij mascara moet je heel goed opletten, want het risico op bacteriën is hier het grootst. Onze ogen zijn het meest gevoelig voor ontstekingen. Als je je mascara begint te ruiken, is hij meestal al vervallen. Ook als hij voor de vervaldatum al droog geworden is, gooi je hem beter weg.

Mascara: Clinique High Impact Lash Elevating, 01 Black, € 23,90.

LIPPENSTIFT – 18 tot 24 maanden

Lippenstift zou zelfs gebruikt kunnen worden tot 4 jaar na opening, zolang je hem maar bewaart op een koele plek, waar bacteriën zich minder makkelijk vermenigvuldigen. Je kan bijvoorbeeld je favorieten in de koelkast bewaren om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten.

Lippenstift: Rouge Coco, Ultra Hydrating Lip Colour, 474 Daylight, Chanel, € 37,00
Gloss: Rouge Allure Ink, Matte liquid Lip Colour, 158 Highway, Chanel, € 37,00

Fotograaf: Birgit Sterckx 

Locatie: Het Strand Leuven 

Oorbellen: Laurence Delvallez 

Groene jurk: Samsoe&Samsoe 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?